احتمالا فیوز برق قطع است. برای اطمینان از این موضوع باید فیوزها را توسط فازمتر بررسی کنید.
اگر فیوز خراب باشد فاز به آن میرسد ولی با فشار دادن اهرم فاز قطع میشود. این مسئله نشان میدهد که فیوز باید تعویض شود. با تعویض فیوز مشکل حل خواهد شد.
دلیل دیگر این است که احتمال دارد در سیم فاز و یا نول قطعی داشته باشید.
در این حالت فیوز سالم است و در پریز کولر هم احتمالا برق وجود دارد و مشکل نرسیدن برق به ترمینال کولر است. در این حالت سیم کشی مشکل دارد و قطع شده که باید محل قطعی را پیدا کرد تا رفع عیب شود و یا لازم است کلاً سیم عوض شود.
اما اگر در پریز هم برق نبود باید بررسی کنید که مشکل از کجای برق ساختمان است. این کار را به کارشناس برق واگذار کنید.
اغلب این عیب به دلیل این است که کولر آبی کم آب شده است. باید عیب را از خود تشتک کولر پیدا کنید. دریچه کولر را بردارید، اگر آب وارد تشتک کولر آبی نمیشود که باید دید مشکل کار از کجاست.
در این صورت ممکن است گرفتگی از شناور باشد و یا والو خراب است و یا حتی آب به طبقه بالا در محل کولر آبی نمیرسد. هر یک از این موضوعات باید بر طرف شود تا مشکل حل شود.
برای این منظور اگر شناور رسوب گرفته باید با استفاده از سرکه رسوب زدایی شود و دوباره نصب شود و یا تعویض شود.
اگر لوله رابط آب گرفته بهتر است تعویض شود و اگر آب در مسیر نیست و به کولر آب نمیرسد باید با نصب پمپ آب خانگی و یا بواسطه نصب منبع ذخیره آب در پشت بام مشکل را حل کنید.
اما اگر آب در تشتک هست مشکل از آب پخش کن های کولر و یا پمپ آب است و یا شیلنگ های رابط سوراخ شده اند.
اگر عیب از پاره شدن و یا سوراخ شدن شیلنگ آب پخش کن پوشال ها باشد باید شیلنگ تعویض شود و یا اگر رسوب گرفته باید رسوب زدایی شود.
اما اگر پمپ آب کولر کار نمیکند باید عیب را بررسی کنید.
چرا که ممکن است موتور پمپ نیم سوز شده باشد و یا هرزگرد پروانه کار نکند. برخی مواقع هم ممکن است که برق پمپ قطع شده باشد.
برای اطمینان از اینکه پمپ سوخته باید با دو سر سیم مطمئن که برق دارد پمپ امتحان شود. اگر سوخته بود بهتر است تعویض شود اما اگر نسوخته بود باید ایراد برقی پمپ شناسایی و بر طرف شود.
اما نکته مهم در این قسمت این است که نباید روغن کاری پمپ آب را بعد از تعمیر و قبل از نصب دوباره آن بر روی بدنه کولر آبی فراموش کرد، زیرا خشک کار کردن پمپ آب سبب بروز مشکلات بیشتر در آن میشود.
شل و یا سفت بودن تسمه پروانه: دلایل متنوعی میتوانند این مشکل را به وجود بیاورند ولی یکی از اصلی ترین این دلیل ها شل و یا سفت بودن تسمه پروانه است.
تسمه پروانه اگر شل باشد به خوبی موتور نمیتواند پروانه را حرکت دهد و اگر تسمه پروانه سفت باشد به موتور فشار خواهد آمد و دور موتور مناسب نخواهد بود.
باید با دست تسمه پروانه را فشار دهید. تسمه نه زیاد سفت باشد و نه شل.
اگر شل یا سفت بود باید برای اینکه تسمه را بتوانید تنظیم کنید پایه الکتروموتور را شل کنید و موتور را به آرامی به سمت موافق حرکت دهید. یعنی به سمتی که تسمه سفت و یا شل شود.
کارشناسان اعتقاد دارند بهترین حالت تسمه این است که وقتی در نزدیکی پولی کوچک تسمه را با انگشت فشار میدهید باید تسمه تا یک بند انگشت به هم نزدیک شود.
حالت دیگر این است که وقتی کولر را خاموش کردید فورا پروانه نایستد و حدود 5 تا 6 دور حداقل بچرخد و بعداً توقف کند.
ایراد در برزنت کولر: دلیلی دیگر این موضوع میتواند به دلیل پاره شدن و یا باز شدن پارچه برزنتی باشد. در این حالت هم باید پارچه برزنتی اگر خراب است تعویض شود.
نیم سوز شدن موتور کولر: دلیل سوم که احتمال آن هم زیاد است نیم سوز شدن موتور کولر است. بخصوص اگر زمان زیادی باشد که از عمر موتور کولر میگذرد این احتمال وجود دارد.
برای اطمینان از این موضوع با یک آمپرمتر جریان موتور را باید اندازه گیری کنید و با جریان روی موتور بررسی کنید.
در حالت نیم سوز شدن موتور جریان نشان داده شده توسط آمپرمتر چندین برابر اندازه درج قید شده بر روی موتور است و موتور هم خیلی زود داغ میکند.
این مشکل را تنها باید با تعویض سیم پیچی موتور بر طرف کرد. موتور را باز کنید و برای تعمیر نزد متخصصین ببرید و پس از تعمیر دوباره نصب کنید.
متخصصین آراد سرویس میتوانند در این زمینه ما را یاری برسانند و سیم پیچی موتور کولر آبی شما را تعویض نمایند.
کیفیت بد پوشال ها:دلیل چهارم کیفیت بد خنک کنندگی کولر کیفیت بد پوشال ها است.
احتمال دارد پوشال نازک باشد و یا پوسیده و ریخته است و یا از قسمتی باز است. این موضوع باعث میشود که جریان هوا راحت از کولر خارج شود و یا وارد کولر شود.
همچنین لازم بذکر است پوسیده و قدیمی بودن پوشال ها نیز یکی از دلایل وجود بوی بد در کولر آبی است که راه حل این موضوع هم تعویض پوشال است.
قاعدتا اولین کار بررسی این است که برق به موتور میرسد یا خیر.
ممکن است سیم فاز در کلید کولر قطع شده باشد و یا نول از اتصال خارج شده باشد. که در این صورت سیم پیچی برق موتور باید ترمیم شود.
اما اگر کلید HI و COM را زدید و برق 220 ولت در کلید وجود داشت مشکل از موتور کولر است که باید بررسی شود. موتور یا سوخته است و یا قطعی دارد.
اما اگر مشکل از کلید کولر بود شما میتوانیدکلید جدید را جایگزین کلید قبلی کنید.
در صورتی که مشکل روشن نشدن موتور فن به دلیل خرابی و سوختگی موتور باشد، بهتر است این کار را به متخصص تعمیر موتور واگذار کنید.
این صدا که اغلب صدایی هوم مانند است نشان میدهد که سیم پیچ راه انداز موتور سوخته است و یا به کلید گریز از مرکز وصل نشده است.
اما دلایلی همچون سفت بودن بیش از اندازه تسمه پروانه و یا در یک راستا نبودن پولی ها هم میتواند از جمله این دلایلی باشد و همانطور که در مقاله تعویض پولی کولر آبی گفتیم تراز بودن پولی در کولر آبی نقش به سزایی در نحوه کار پروانه کولر آبی و نهایتاً توزیع باد خنک در ساختمان دارد.
نیم سوز شدن سیم پیچ دور تند موتور و یا در موتورهای خازن دار سوختن خازن هم میتواند دلیل دیگر بروز این مشکل باشد.
موتور کولر از نوع موتورهای دو دور است.
این موتورها با یک سیم پیچ راه انداز روشن میشوند و در ابتدا هم سیم پیچ راه انداز و هم سیم پیچ دور تند در مدار هستند.
در این حالت اگر قرار باشد موتور در حالت دور کند کار کند وقتی دور موتور به 75 درصد رسید استارت از مدار خارج و سیم پیچ دور کند وارد مدار میشود.
حال اگر کلید تغییر وضعیت خراب باشد نمیتواند دور تند، دور کند را راه اندازی کند و یا دور تند به سرعت نامی نمیرسد.
البته گاها ممکن است هر یک از این سیم پیچی های دور تند و یا دور کند هم سوخته و یا نیم سوز شده باشند.
در حالت دیگر ممکن است کلید تبدیل خراب باشد. این موضوع به دلیل جوش خوردن کنتاکت های درون کلید کولر است.
برای رفع عیب باید قاب کلید تبدیل را باز کنید و بوسیله اهم متر حرکت اهرم بین کنتاکت ها را بررسی کنید.
در این حالت باید فیوز اصلی قطع باشد.
اگر در حین حرکت در کنتاکت ها جوش خوردگی دیده شد باید آنها را جدا کنید و سمباده بکشید و دوباره نصب کنید. اگر خوب شد که هیچ در غیر اینصورت آن را تعویض کنید.
در این حالت هم احتمال دارد که سیم پیچ راه اندازی سوخته باشد، کلید گریز از مرکز خراب باشد، تسمه پروانه سفت باشد، موتور نیم سوز شده باشد، سیم پیچی دور تند نیم سوز شده باشد و یا خازن راه انداز خراب باشد. در این صورت بهتر است موتور را به نزد متخصص تعمیر موتور ببرید.
دلایلی که میتواند باعث بالا رفتن صدای کولر شود را میتوان به موارد زیر دسته بندی کرد:
خراب بودن و یا شل بودن پولی ها
گشاد کردن یاتاقان ها
تاب داشتن فن پروانه
خراب بودن موتور فن
خراب بودن تسمه
تراز نبودن کولر
با یک بررسی ساده میتوانید در صورت خرابی تسمه، یاتاقان و یا فن آن را تشخیص دهید و بر طرف کنید.
اگر یاتاقان گشاد کرده باید با استفاده از تعویض بوش ها آن را اصلاح کنید.
اگر پولی ها شل شده باید آنها را سفت کنید و در صورت خرابی تسمه کولر باید آن را تعویض کنید.
اما بر طرف کردن تاب پروانه تنها توسط متخصص تراشکار امکان پذیر است. از طرفی اگر صدا به دلیل خرابی موتور فن باشد، این مشکل به دلیل گیرکردن پروانه خنک کننده با درپوش موتور است و باید گیر مربوطه رفع شود.
موتور فن در حال کار خاموش و دوباره روشن میشود
اگر موتور مرتباً خاموش و روشن میشود نشان دهنده اورلود در راه سیم مشترک موتور است.
معمولا در موتور برخی از کولرها از یک فیوز شیشه ای که جریان نامی خوانده میشود استفاده میکنند تا نقش محافظ در برابر نوسانات برق را داشته باشد. در صورت نوسان برق فیوز برق موتور را قطع میکند.
عواملی مانند نیم سوز شدن سیم پیچ ها، باقی مانده سیم پیچ استارت در مدار، سفتی تسمه پروانه، گریپاژ کردن یاتاقان ها، بسته بودن دریچه هوای کولر، در امتداد هم نبودن پولی ها و یا موضوعات متفرقه مانند جوشکاری و ... میتواند این موضع را پدید آورد.
آبریزی از کولر آبی به سه دلیل صورت میگیرد:
احتمالا یکی از پخش کننده های آب شیلنگش پاره شده و یا تنظیم نیست و یا عاملی باعث میشود که آب بر روی پره ها بریزد.
اگر اتصالات موتور با پولی و تسمه در یک راستا نباشند لرزش موتور زیاد میشود و کولر هم متعاقبا به لرزش خواهد افتاد. شاید هم کولر تعادل ندارد. مثلا یکی از پایه ها لنگ میزند.
از طرفی ممکن است علت وجود لرزش زیاد در کولر به دلیل شکسته شدن پولی ها، خرابی موتور کولر و یا عدم استفاده از پارچه های برزنتی در نصب کولر آبی باشد.
گاهی هم توربین و یا پروانه شل شده که به دلیل گشاد کردن پایه ها است.
جایگاه نصب کولر اگر بد باشد و هوا به خوبی از پوشال ها وارد کولر نشود باعث میشود میزان هوا دهی کولر کم شود.
برخی مواقع هم توربین به دلیل شل و یا سفت بودن پروانه به خوبی نمیچرخد و یا موتور نیم سوز شده و قدرت لازم را ندارد.
اگر هیچ کدام از این موارد نبود احتمال دارد به دلیل پیچ و تاب زیاد در مسیر کانال کولر شکست باد زیاد در مسیر اتفاق میافتد و در این حالت چاره ای ندارید که یا کولر را بزرگتر کنید و یا کانال را عوض کنید.
در این مقاله تلاش شد تا راه های عیب یابی و تعمیر کولر آبی به ساده ترین روش توضیح داده شود. ولی با این وجود توصیه میکنیم برای تعمیر کولر آبی خود همیشه از متخصصین کمک بگیرید.
متخصصین آراد سرویس ماده خدمات رسانی به شما همشهریان عزیز و گرامی است. با ما در تماس باشید تا در اسرع وقت متخصصین آراد سرویس برای تعمیر کولر آبی شما حاضر شوند.
تلفن تماس
بستن *نام و نام خانوادگی * پست الکترونیک * متن پیام |